Montag, 7. Dezember 2009

Specijal: Novi zakon o saobraćaju

Specijal: Novi zakon o saobraćaju u Srbiji

Smešna strana zakona u Srbiji
Pijani pešaci idu u zatvor?!

Osim zabrane korišćenja mobilnog telefona i slušanja muzike, novim zakonom o saobraćaju policiji se daje ovlašćenje da iz saobraćaja isključi pijanog pešaka. Za pad s bicikla kazna 8.000 dinara

Ako svojim kolima u svom dvorištu udarite u svoju šljivu i slomite svoju ruku, ako kupite robu na buvljaku za koju se ispostavi da je kradena ili ako ste pijani na ulici, a policajac proceni da ometate saobraćaj, pa čak i ako sami na putu padnete sa bicikla, odgovaraćete pred sudom, a preti vam novčana ili kazna zatvora. Ovo su samo neki od propisa iz domaćih zakona, za koje većina građana ne zna, a zbog kojih vrlo lako može da završi na sudu.

Srbija je zemlja u čijim zakonima ima puno besmislica i odredbi koje su totalno neprimenljive u praksi kaže Stevan Lilić, profesor Pravnog fakulteta, i ističe da su mnogi propisi „potpuno đubre".

- Potrebno je da se domaći pravni sistem pročisti. Ima puno „đubreta" još iz vremena SFRJ i SRJ. Sređivanje pravnog sistema će verovatno doći prilikom harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom - kaže Lilić.

Bicikl i limenka piva

Koliko nepoznavanje zakonskih propisa može da košta govori krajnje bizaran slučaj Dragomira Popadića iz Kraljeva, koji je kažnjen jer je pao sa bicikla na putu kroz selo Sirča! Sudija za prekršaje je doslovno primenio Zakon o opštim propisima i osnovama u bezbednosti u saobraćaju i kaznio ga sa 8.000 dinara za saobraćajni prekršaj jer je ugrozio sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

- Bilo je malo peska na putu, bicikl je proklizao i pao sam. Nigde nikoga nije bilo. Ni kola. Sam padnem, sam ustanem. Dok sam bio u hitnoj službi, došao je saobraćajni policajac koji mi je uzeo izjavu o padu sa bicikla - ispričao je Dragomir Popadić.

Slično je prošao i Zoran K. (28) iz Zrenjanina, koji nije ni slutio da će zbog limenke piva, koju je popio na udaljenosti manjoj od jednog kilometra od stadiona, biti kažnjen sa 30.000 dinara. Rešenjem sudije za prekršaje utvrđeno je da je on 27. septembra, u blizini stadiona „Karađorđe" u Novom Sadu, pre početka fudbalske utakmice Vojvodina - Crvena zvezda, prekršio Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Da kaznu nije platio u roku od 15 dana, išao bi u zatvor, tako što bi svakih 500 dinara bili zamenjeni sa jednim danom zatvora.

I novi zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji treba da stupi na snagu 10. decembra, izaziva polemike zbog nekih svojih odredbi. Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, koji je učestvovao u njegovoj izradi, objašnjava da narodu može da izgleda besmisleno to što će neko biti kažnjen ako svojim autom, u svom dvorištu, udari u svoju šljivu i slomi svoju ruku, ali kad slomite ruku i odete na bolovanje troškove snosi država. Ali i sam Vujanić kritikuje zakon jer je u nekim delovima neprecizan, a najveća zamerka su mu visoke kazne. On navodi neke od nejasnoća u zakonu koje mogu biti predmet rasprave na sudu zbog nedoumica i različitih tumačenja.

- U zakonu se kaže da vozač mora da posveti posebnu pažnju starim i iznemogli licima. A šta ćemo da radimo ako je lice samo staro, a nije iznemoglo? Ili onaj deo zakona koji se tiče zabrane nošenja audio slušalica na oba uva. A šta ako je neko invalid i ima jedno uvo u kojem nosi slušalice? Ne slažem se ni sa tim da je policijski zapisnik, ako je urađen po proceduri, dokaz koji se ne proverava, kako propisuje ovaj zakon. To je neobična stvar - smatra profesor Vujanović.

Pešaci na udaru

Osim zabrane korišćenja mobilnog telefona i slušanja muzike za vreme prelaska pešačkog prelaza, još jedna u nizu zanimljivosti je i da će službeno lice moći da kazni pijanog ili drogiranog pešaka. Kazne će biti od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do mesec dana za one pešake koji zbog svog stanja budu direktno ometali saobraćaj. Da li to znači da neko ko se pijan zatetura i padne na ulici ometa saobraćaj?

Mnogo je ostavljeno našim policajcima, koji nemaju kulturu ophođenja sa građanima, da procenjuju da li neko ugrožava saobraćaj jer je pijan na ulici.

- S druge strane, imamo očigledne primere gde nasrtljivi i arogantni tipovi u džipovima parkiraju bilo gde, razgovaraju mobilnim... To je moglo i po postojećim zakonima da se spreči. Donošenje kompleksnih zakona zato mora da se proprati širokim edukativnim kampanjama. Pitanja upotrebe tehnologije su stvar kulture i edukacije, a ne represije zakona. I sad, umesto da pridobiješ građane na svoju stranu, preteranom revnosnom primenom propisa izazivaš suprotan efekat i gnev - smatra Lilić.

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec bavio se overama u sudovima.

- To što mi overavamo je besmisleno - priča Zec. - Jer mi ne overavamo da smo promenili neku nepokretnost i da nam sud kao javna vlast garantuje da je taj posao ispravan. Mi overavamo ugovor da smo vi i ja sklopili neki papir čiji sadržaj niko ne utvrđuje i čiju verodostojnost niko ne utvrđuje. Mi tamo odemo da platimo identifikaciju. A ako vas znam 20 godina, šta će meni sud da mi kaže ko ste vi? Što bismo mi to overavali? A, onda i apsolutni nonsens. Ako već overavamo da smo to mi, i tarifa mora da bude ista. Pa čekajte ljudi, troškovi da dokažem da sam to ja uvek su isti, bilo da prodajem državu, stan, automobil ili jaje - zaključuje Zec.

Da li je Tadić trebalo da odbije šampanjac?

Profesor prava Stevan Lilić objašnjava da je teško poći od pretpostavke da svi građani znaju sve zakone. Za neke zakone i odredbe se uopšte i ne zna da postoje, a odličan primer je i slučaj „Šampanjac".

- To je ocenjeno kao prekršaj javnog reda i mira i nedoličnog ponašanja, ali mi kao građani to ipak nismo razumeli do kraja. U čemu je nedolično ponašanje ako se šampanjcem proslavi pobeda? Mi odluku suda još ne znamo, ali imamo izjavu predsednika, koji kaže da zaista nije znao da je činio prekršaj. I da je znao, pitanje je da li je trebalo da odbije da nazdravi, što je jedan tradicionalni akt koji nema nikakve veze sa ekscesima zbog upotrebe alkohola - pita Lilić.

Sud u Hrvatskoj: Vratite dileru 7.500 evra

Hrvatsku potresa opasan zakonski presedan jer je dileru droge Veldetu Džaki, koji je uhapšen dok je policajcu na tajnom zadatku prodavao heroin vredan 15.000 evra, Županijski sud u Rijeci priznao troškove nabavke droge i vratio mu 7.500 evra. Džaka se na sudu požalio da bi bilo pošteno da mu se uzme u obzir trošak nabavke heroina, a žalbu mu je čak usvojio i Vrhovni sud.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen