Mittwoch, 9. Dezember 2009

Novi zakon: Duze u skoli, krace uz casicu

Novi zakon: Duze u skoli, krace uz casicu
Po novom Zakonu, koji stupa na snagu 10. decembra, dozvoljena količina alkohola u krvi za vozače smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila, a kažnjavaće se i pijani pešaci.

Ako se pitate koliko li je to čašica, teško je raći - zavisi od čoveka do čoveka. U proseku to znači da nakon jedne "ljute" ili čaše vina ne samete da sednete za volan najmanje dva sata kako bi se količina alkohola u krvi svela na 0,3 promila.

Pijanim vozačima prvo sledi trežnjenje u policijskoj stanici, a potom novčana kazna u rasponu od 5.000 do 30.000 dinara, ali i 15 dana zatvora za veće količine od dva promila.

Pijani pešaci takođe mogu "zaglaviti" u zatvoru i to mesec dana, ako policajac ustanovi da su u pijanom stanju ometali saobraćaj.

Kazne za vozače pod dejstvom narkotika su od 15.000 do 30.000 dinara, negativni bodovi i obavezno privođenje od najmanje 12 sati. Zanimljivo je da će kažnjeni biti i oni koji su pod dejstvom lekova za smirenje.

Ukoliko prilikom alko-testa policija pronađe kod vozača količinu alkohola veću od 0,3 promila, imaće pravo da mu oduzme vozačku dozvolu, koju će vratiti kada vozač plati kaznu.

Takođe, pijani vozač neće moći da nastavi vožnju, a ukoliko u blizini nema mesta za parkin, auto će odneti pauk.

Vozači motora i mopeda ne smeju uopšte da konzumiraju alkohol, kao ni oni koji voze teretna vozila, autobuse, instruktori vožnje, vozači policije, Hitne pomoći, vatrogasci, pa čak ni oni koji će nadzirati maloletne vozače prvih godinu dana vožnje.

Kad smo već kod onih koji tek uče da voze. Po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, broj časova predviđenih za obuku će ostati nepromenjen, ali će se ispit polagati iz tri dela: teoretskog, praktičnog i prve pomoći.

Obuka će trajati najmanje tri meseca, pošto će kandidati sada imati i teoretsku nastavu. Novi vozač će prvo dobiti probnu vozačku dozvolu na godinu dana, a imaće ograničenja u pogledu brzine, vremena vožnje i upotrebe alkohola.

Vozački ispit će se polagati sa 17 godina, ali pod uslovom da se do osamnaeste godine vozi uz prisustvo starijeg vozača.

Novi zakon predviđa i novu sistematizaciju kategorija, tako da se pored standardnih: A, B, C i D, uvode nove kategorije: A1, B1, C1 i D1.

To znači da vozač sa B1 kategorijom neće smeti da vozi brže od 80 km na sat i to od 22 do 05 časova ujutru.

IZVOR OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen