Donnerstag, 3. Dezember 2009

UROŠ TOMIĆ REŽIRA FILM „POGLEDAJ ME, KUSTURICE”

UROŠ TOMIĆ REŽIRA FILM „POGLEDAJ ME, KUSTURICE”
Kusta i Mira glavni junaci

Filmsko ostvarenje mladog reditelja Uroša Tomića „Pogledaj me, Kusturice”, u kojem glavne role tumače Mirjana Karanović, Slavko Štimac, te Emir Kusturica, počeće da se snima krajem ove godine na Mećavniku i u Beogradu.

- Film se zapravo zove „Play me, Kusturica”. Njegovo snimanje će biti realizovano u dva perioda, zima i proleće 2010, naravno u zavisnosti od obaveza Emira Kusturice - priča reditelj Uroš Tomić i otkriva veoma zanimljivu i nesvakidašnju fabulu filma.

- Film prati priču o majci (Mirjana Karanović), čiji sin je mlad, ali neuspešan reditelj. Ona je opsednuta horoskopom, te je u natalnim kartama izračunala da su njen sin i Emir Kusturica sudbinski povezani i ako Emir pogleda film njenog sina, on postaje slavan - navodi Tomić i objašnjava šta majka dalje radi.
- Ona potom šalje disk na kojem se nalazi film njenog sina, šalje ga svom prijatelju (Slavko Štimac) iz mladosti, koji živi na Mećavniku. Međutim, majka ne zna da je lik kojeg tumači Štimac potpuno marginalan u svetu slavnog Emira, u bajkovitom gradu Kustendorfu na izolovanoj planini Mećavnik.

On zapravo ni ne poznaje Kusturicu, koji je u filmu predstavljen kao neko božanstvo do kojeg je teško doći, ali kada dođete do njega, čuda mogu da se dese… - misteriozan je Uroš koji nam otkriva šta se dešava dalje s likom kog igra Slavko Štimac.
- On je zaljubljen u majku i zbog toga ne želi i ne sme da joj otkrije svoj status, te kreće u misiju i avanturu i na sve načine se dovija kako bi Kusturici dao disk sa filmom mladog reditelja - priča reditelj filma Uroš Tomić. On kaže da je film mešavina raznih žanrova.

- To je avantura, komedija, bajka, ali i ljubavni film. Neki od uzora za film „Pogledaj me, Kusturice” bili su „Kralj komedije” sa De Nirom, „Slomljeno cveće” Džima Džarmuša, „Biti Džon Malkovič”, „Vili Vonka i fabrika čokolade” Tima Bartona i „Čarobjak iz Oza” - priča Tomić i navodi da je film baziran na istinitom događaju.
- Na ideju za film je došla moja koleginica Mina Đukić, pa smo napisali scenario zajedno sa kolegom Jovanom Kovačevićem. Nismo poznavali Emira. Otišli smo na njegov filmski festival „Kustendorf”, proganjali smo ga malo, kao u našem scenariju (smeh). Ispričali smo mu o čemu se radi, nje mu se dopalo i pristao je da nam pomogne i da igra u mom diplomskom filmu. Takođe, veliku podršku filmu dala je njegova žena Maja Kusturica - objašnjava Uroš.
- Srećan sam što se Mirjani i Štimcu sviđa scenario i što hoće da učestvuju u projektu. Pokušaćemo da nam epizodne uloge igraju i drugi Kustini glumci jer je jedan od ciljeva da se stvori utisak da tokom filma „Play me, Kusturica” ulazimo u Emirov čudesan svet koji poznajemo iz njegovih filmova - navodi reditelj.
Film je podržao Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a snimaće se u produkciji kuće „Kiselo dete”, koprodukciji „Rasta Films” iz Beograda, te sa partnerima iz Mađarske i Nemačke.

Šansa za mlade ljude
Premijera filma se očekuje krajem 2010. godine.
- Očekujem da ćemo napraviti dobar film koji će biti, kao što je to i u priči filma „Pogledaj me, Kusturice”, odskočna daska za mnoge mlade ljude u sektoru produkcije, režije, scenografije, kamere, kostima... koji će raditi na ovom filmu - kaže mladi reditelj Uroš Tomić.

Kusturica je glumeo u sledecim filmovima:
Image Hosted by ImageShack.us

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen