Samstag, 31. Oktober 2009

Najveće ubice - poroci koji skraćuju život

Poroci koji skracuju zivot

Najveće ubice - poroci koji skraćuju život


Životni vek mogao bi da se produži za pet godina ukoliko bismo se izborili s lošom higijenom, nepravilnom ishranom, seksom bez zaštite i visokim krvnim pritiskom


Loš način ishrane u detinjstvu, seks bez zaštite, ispijanje alkohola, loša higijena i visok krvni pritisak uzrok su gotovo četvrtine od 60 miliona preranih smrtnih slučajeva širom sveta svake godine, pokazuje izveštaj Svetske zdravstvene organizacije.

Uspešnijom borbom protiv tih pet činilaca povezanih sa zdravljem moguće je sprečiti milione smrti i globalno povećati očekivanu životnu dob za gotovo pet godina.

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije ukazuje se i na veliki apsurd. Dok s jedne strane sveta ljudi umiru zbog nedostatka hrane, s druge strane zemaljske kugle umiru od gojaznosti. Upozorava se i na sve veći problem preterane gojaznosti, koja poslednjih godina izaziva više smrtnih slučajeva od pothranjenosti.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, povišeni krvni pritisak uzrok je 13 odsto smrti u svetu, pušenje devet odsto, a povišena koncentracija šećera u krvi krivac je za šest odsto smrti. Fizička neaktivnost uzrok je šest odsto smrti u svetu, a suvišni kilogrami pet odsto.





Iako su najveći zdravstveni rizici zabeleženi u razvijenim zemljama sveta, Svetska zdravstvena organizacija ističe da je ipak najviše preranih smrtnih slučajeva zabeleženo u nerazvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju.
Svetska zdravstvena organizacija napominje da je važno razviti jasnu i delotvornu strategiju za globalno poboljšanje zdravlja.



izvor: Vesti - Sport - Muzika - LifeStyle - Automobili - BiznisKlub.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen