Samstag, 31. Oktober 2009

Svetsko Prvenstvo u fudbalu 2010: Pobednici, gubitnici i oni izmedju

Sležu se utisci kvalifikacija za Mondijal
SP 2010: Pobednici, gubitnici i oni između

Za sada su overene 23 vize za Južnu Afriku, čekaju se rezultati baraža, a ostalo je još nekoliko mesta i za afričke ekipe. Ovaj ciklus kvalifikacija za Svetsko prvenstvo je doneo nekoliko velikih iznenađenja, za nas svakako najveće preporod reprezentacije Srbije i mnogih stvari oko nje. Tu su i plasman Slovačke, mučenje Francuske, Argentine i Portugala, kao i činjenica da na SP2010 ne ide Zlatan Ibrahimović... Španci su opravdali titulu sa EURO2008 apsolutnom dominacijom u evropskimi kvalifikacijama, zakazali su mnogi veliki strelci i stručnjaci, a na neočekivanim mestima su se pojavili heroji, pobednici i gubitnici...

Kada su u pitanju evropske selekcije poznati su svi svi direktni kvalifikanti i timovi koji će se naći u baražu, a od selekcija sa većom reputacijom kratkih rukava ostali su Švedska, Češka, Turska, Hrvatska, Bugarska i Škotska.

Hit u ovogodišnjem ciklusu kvalifikacija u Evropi je definitivno bila Slovačka koja je posle pobede u Poljskoj završila na prvom mestu grupe 3 i po prvi put u istoriji obezbedila plasman na SP.
"Obožavam ove momke! Odigrali smo odlično kvalifikacije, imali smo i malo sreće, ali su svi dali veliki doprinos da usrećimo naciju. Osećaj je neverovatan", rekao je selektor Slovačke Vladimir Vajs i dodao da uspeh posvećuje svojoj preminuloj majci.
Njegova ekipa sačuvala je prvo mesto ispred Slovenije koja će u baraž, iako je u subotu pobedom nad Slovačkom najavila borbu za prvo mesto. Posle generacije Zahoviča, Aćimovića, Čeha, Novaka, Cimirotiča i ekipe koja je igrala na EP 2000. i SP 2002. godine, na redu su neki novi klinci.
"Ostavili smo srce na terenu protiv Slovačke, a znali smo da ćemo bez mnogo problema slaviti u San Marinu. Atmosfera u ekipi je odlična, a putem medija osećamo da je cela zemlja uz nas, što nam uliva dodatnu energiju", rekao je selektor "zmajčeka" Matjaž Kek.
Slovence je u Bratislavi u subotu pratilo preko dve i po hiljade navijača, a premijer Borut Pahor obećao je da će svakom reprezentativcu lično očistiti kopačke ukoliko ekipa izbori plasman na SP posle baraža.

Za razliku od Slovenije koja ima iskusva na SP, ekipa BiH spada u još jedno iznenađenje u ciklusu, a dolazak Ćire Blaževića, osvajača trećeg mesta sa Hrtvatskom 1998. godine, bio je pravi potez. Prema izveštajima stranih medija ovo je najvažniji trenutak u Bosni još od završetka rata utoliko pre što etničke podele još uvek razdiru zemlju.
"Mogu samo da se nadam da ćemo nastaviti da pobeđujemo i igramo dobro jer se narod poistovećuje sa pobednicima. Tada 'oni' postaju 'mi'. Ja mogu da odradim svoj posao, ali na kraju dana političari su oni koji imaju najveću šansu da uprskaju stvar ili daju pozitivan primer", rekao je Blažević za Rojters.
I 14 godina posle završetka rata Hrvati su uz Hrvatsku, Srbi uz Srbiju, a Ćiro je od dolaska 2008. godine napravio kombinovanu selekciju i od klasičnih gubitnika napravio tim koji je na korak od velikog uspeha.
"Blažević je ujedinio sve u Bosni. Pre njega nismo imali ni igrače ni navijače", rekao je predsednik saveza Iljo Dominković, dok je trener ekipe Naprijed iz Banja Luke Miroslav Stanić primetio da je Blažević napravio čudo i da su takvi ljudi potrebni Bonsi ne samo na fudbalskom, već i na političkom planu.


Slično Bosancima, i Srbi su napravili pravu stvar dovođenjem još jednog čoveka svetskog glasa – Radomira Antića.
Posle propale epizode sa Havijerom Klementeom čija se filozofija mimoilazi sa modernim fudbalom i kratkotrajnog boravka Miroslava Đukića na klupi, Antić je od manje više istih igrača stvorio odličan tim, ubrzavši igru i vrativši veru među navijače, što je bilo daleko važnije pogotovo ako se setimo otužnih igara u kvalifikacijama za EP 2008. i opšte nezainteresovanosti za fudbalsku selekciju godinama unazad.
Dresovi "repke" se posle dugo vremena sa ponosom nose i na terenu i na ulici, činjenica da se ekipa po prvi put zove Srbija takođe je bio bitan faktor i za publiku i za fudbalere, a gde će i koliko daleko to dovesti naše momke ostaje da se vidi.
Nama je svakako najvažnije da ćemo uz hladno piće i vrele letnje dane moći da gledamo tim na koji se troši emocija više.

Raspad "Bilić bojsa", Ibra ne ide u Afriku
I dok je većini selekcija eks-Ju svanulo u tek završenim kvalifikacijama, najbolja od njih u nekoliko prethdonih sezona stigla je na kraj puta.
Hrvatska nije uspela da obezbedi plasman na završni turnir prvi put posle 2000. godine kada je propustila EP u Belgiji i Holandiji. U konkurenciji Engleske i Ukrajine, "vatreni" su zauzeli treće mesto, najviše zahvaljujući pobedi Ukrajine nad Engleskom u subotu. Ipak, ni to ne menja činjenicu da je Hrvatska odigrala ispod očekivanja i u pojednim momentima standardno nadmeno, zbog čega je ceh plaćala i na nekim prošlim takmičenjima. Selektor Slaven Bilić istakao je da je, kao i čitava nacija, razočaran i da će u narednih par dana odlučiti šta dalje.
"Sešćemo za sto u narednih par dana i analizirati situaciju pre nego što donesem konačnu odluku. Propuštali smo dosta prilika tokom kvalifikacija i taj scenario nas je pratio do kraja", rekao je Bilić koji još od propšlog EP ima brojne klupske ponude, prvenstveno sa Ostrva gde je nekada igrao za Everton i Vest hem.

Slično Hrvatima i selekcija Švedske propustiće prvo veliko takmičenje još od 1998. godine kada se nije plasirala na SP u Francuskoj. Već 2000. godine na klupu je stigao Lars Lagerbek koji je posle niza uspeha najavio odlazak sa klupe uoči sledećeg ciklusa kvalifikacija za EP.
Na sličan potez odlučio se i selektor Turske Fatih Terim čija ekipa drugi put za redom neće videti SP, dok Škotska nastavlja da sanja završni turnir još od 1998. godine kada su se «suknjice» na čelu sa Šonom Konerijem šepurile po Francuskoj.
Još jedna selekcija koju smo redovno navikli da gledamo na velikoj sceni pratiće SP preko TV-a, ali za Češku više ne igraju Berger, Šmicer, Kuka, Kadlec, Koler ili Nedved.
"Knedličke" su klimavo počele ciklus, a posle promene selektora...

CEO TEKST I DISKUSIJA OVDE


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen