Freitag, 1. Januar 2010

Film: The Last Station (2009)


Žanr: Drama

Scenario: Michael Hoffman (Promised Land, 1987.), Jay Parini (roman)

Režija: Michael Hoffman (Promised Land, 1987.)

Glavne uloge:
Christopher Plummer, Helen Mirren, James McAvoy, Paul Giamatti, Anne-Marie Duff

Godina proizvodnje: 2009

Zemlja porekla: Nemačka / Rusija / Velika Britanija

Trajanje:
112 min

Intoxicating. Infuriating. Impossible. Love.

Sinopsis:
Posle skoro pedeset godina braka, grofica Sofya (Helen Mirren), posvećena žena Lea Tolstoya (Christopher Plummer), odjednom se suočava sa događajem koji joj preokreće ceo svet. U ime nove religije, veliki ruski romanopisac se odrekao svoje titule, poseda, pa čak i žene, u korist siromaštva, vegetarijanstva, pa čak i celibata. A ona mu je rodila trinaestoro dece! Sofya tada otkriva da je Tolstoyov učenik Chertkov (Paul Giamatti) - kog ona prezire - tajno ubedio njenog muža da napiše novi testament, u kom ostavlja prava na sve svoje romane ruskom narodu umesto svojoj porodici. Obuzeta besom, ona koristi sve trikove u borbi za ono što joj pravom pripada. Međutim, što je njeno ponašanje ekstremnije, to je Chertkovu lakše da ubedi Tolstoya u štetu koja bi ona mogla da napravi njegovom velikom zaveštanju.
U to minsko polje ulazi Tolstoyev novi pomoćnik, mladi Valentin (James McAvoy). Za kratko vreme, on postaje pion, prvo promišljenog Chertkova, a potom ranjene i osvetoljubive Sofye. Stvari dalje komplikuje strast koju Valentin oseća prema lepoj Marshi (Kerry Condon), slobodoumnoj pristalici nove Tolstoyeve religije, čiji ga nekonvencionalni stavovi o seksu i ljubavi istovremeno zadivljuju i zbunjuju.
Priča o dve romanse, jednoj na početku, drugoj na kraju, The Last Station je složena, zabavna, bogata i emotivna priča o teškom življenju sa ljubavi i nemogućnosti življenja bez nje.

Rezime: Scenario Michaela Hoffmana ne ispunjava u potpunosti priču o svom slavnom subjektu, ali ovaj biografski film o Tolstoyu izvlači korist od izvanredne glume Helen Mirren.

IMDB ocena: 7.4/10

Datum svetske premijere: 4. septembar 2009. (SAD: Telluride Film Festival)

Trivija:
- Helen Mirren i Christopher Plummer zamenili su Meryl Streep i Anthonyja Hopkinsa koji su prvobitno trebali da tumače uloge Sofye i Lea Tolstoya.
- Helen Mirren i Anne-Marie Duff, koje u ovom filmu glume majku i ćerku, obe su glumile kraljicu Elizabetu Prvu (Mirrenova u "Elizabeth I" (2005), a Duffova u "The Virgin Queen" (2005)).

Nominacije:
Najbolja sporedna muška uloga (Christopher Plummer), Najbolja glumica u drami (Helen Mirren), 2010 Golden Globes, USA
Najbolji reditelj, Najbolji film, Najbolja glavna glumica (Helen Mirren), Najbolji scenario, Najbolji sporedni glumac (Christopher Plummer), 2010 Independent Spirit Awards
Najbolji sporedni glumac (James McAvoy), 2009 Satellite Awards
Najbolja glavna glumica (Helen Mirren), Najbolji sporedni glumac (Christopher Plummer), 2010 Screen Actors Guild Awards

Nagrade:
Najbolja glumica (Helen Mirren), 2009 Rome Film Fest

'The Last Station' - engleski Trailer/ Trejler

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen