Dienstag, 5. Januar 2010

SAVETI: Da li je i vaše dete zavisno od video-igrica?

Sve više tinejdžera kod nas postaje zavisno od kompjuterskih igrica i interneta. Ova pojava je toliko raširena da su roditelji prinuđeni da decu iz igraonica isteruju uz pomoć policije.


Najčešće se radi o tinejdžerima, uzrasta od 13 do 19 godina, koji su pred napuštanjem škole ili su već napustili redovno školovanje. Oni imaju drugare koji isključivo igraju video-igrice. Zavisnik najčešće gubi kontakt sa pređašnjim društvom, a vremenom izgubi i svaku vezu sa stvarnošću - kaže za "Press" specijalni pedagog Milan Radovanović iz defektološkog savetovališta "Entera".



Deca koja prete
On prepričava slučaj dečaka od 13 godina koji je, pošto su mu roditelji oduzeli kompjuter, pretio da će izvršiti samoubistvo. Jedan od najdrastičnijih primera jeste slučaj dečaka koji je počeo da reži na majku kada je pokušala da mu zabrani da igra igrice. Drugi dečak je isekao sve kablove po kući kada su mu iz sobe izbacili kompjuter.

Radovanović kaže da su deca u Srbiji najčešće 'navučena' na igrice kao što su "Vorld of vorkraft" i "Kaunter strajk", ali i na naizgled bezazlene igre na "Fejsbuku", poput "Farmvila" i "Mafija vorsa".
- Igraonice koje se nalaze u podzemnom prolazu kod Vukovog spomenika i koje rade non-stop predstavljaju omiljeno mesto okupljanja beogradskih tinejdžera, koji su zavisni od video-igrica. Ponekad se klinci toliko zaigraju da zaborave na vreme i ostanu u igraonicama po celu noć. Nesrećni roditelji tada zovu policiju i mole ih da oni intervenišu - kaže Radovanović.

On objašnjava da im se roditelji obraćaju za pomoć tek kada iscrpu sve druge mogućnosti ili kada primete da je višesatno sedenje ispred kompjutera ugrozilo zdravlje...
 
CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen