Dienstag, 5. Januar 2010

Film: Brothers (2009)Žanr: Drama

Scenario: David Benioff (The Kite Runner, 2007.), Susanne Bier (film "Brødre"), Anders Thomas Jensen

Režija: Jim Sheridan (In America, 2002.)

Glavne uloge:
Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Bailee Madison, Taylor Geare, Patrick Flueger, Sam Shepard, Mare Winningham, Clifton Collins Jr., Josh Berry

Godina proizvodnje: 2009

Zemlja porekla: SAD

Trajanje:
105 min

There are two sides to every family

Sinopsis:
Brothers je moćna priča o dva brata, kapetanu Samu Cahillu (Tobey Maguire) i njegovom mlađem bratu Tommyju Cahillu (Jake Gyllenhaal), koji su sušte suprotnosti. Sam je marinac koji po četvrti put treba da se odazove na misiju i porodični čovek oženjen devojkom iz srednje škole Grace (Natalie Portman), sa kojom ima dve ćerke. Tommy je harizmatičniji mlađi brat koji se uvek izvlačio na šarm i dovitljivost i koji je upravo izašao iz zatvora. Tokom prve večeri po izlasku iz zatvora, on kreće u provociranje tokom Samove oproštajne večeri sa roditeljima.
Tokom misije u Avganistanu, Samov helikopter pada i on se proglašava mrtvim. Porodica Cahill se odjednom suočava sa velikom tragedijom, i Tommy pokušava da popuni prazninu koju je ostavio njegov brat prihvatajući novu obavezu kod Grace i dece. Ali Sam nije mrtav, i njega i njegovog kolegu zarobljavaju Talibani. U avganistanskim goletima, Sam je podvrgnut traumama koje prete da mu oduzmu humanost, dok se s druge strane planete Grace i Tommy zbližavaju. Hladnoća koja je obitavala između njih počinje da se topi, ali oboje se plaše uzajamne privlačnosti koja ju je zamenila. Kada se Sam neočekivano vraća u Ameriku, porodicu obuzima nervozno raspoloženje, a Sam, povučen i kratkog fitilja, počinje da sumnja u svog brata i ženu. Na kraju, Sam i Tommy suočavaju se sa krajnjim fizičkim i mentalnim izazovom. Kako će braća da se izbore sa problemima ljubavi, odanosti i muževnosti - sa ženom koja se nalazi između njih?

Rezime: Film više funkcioniše kao tradicionalna melodrama nego kao film Susanne Bier koji je poslužio kao inspiracija, ali Brothers Jima Sheridana izvlači korist od stamenih glumačkih performansi troje glavnih glumaca.

IMDB ocena: 7.7/10

Datum svetske premijere: 3. decembar 2009. (Izrael)

Trivija:
- Tobey Maguire i Jake Gyllenhaal glume braću u ovom filmu. Maguire je umalo morao da odbija ulogu u drugom filmu o Spider-Manu zbog povrede leđa, a Gyllenhaal je bio prvi izbor za njegovu zamenu.

Nominacije:
Najbolja mlada glumica (Bailee Madison), 2010 Broadcast Film Critics Association Awards
Najbolja originalna pesma (U2, Bono - "Winter"), Najbolji glumac u drami (Tobey Maguire), 2010 Golden Globes, USA

'Brothers' engleski Trailer / TrejlerIzvor: F-Ton

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen