Sonntag, 3. Januar 2010

Prijavi dilera...i zaradi

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala najavljuje još žešću borbu protiv mafije. Ubuduće, za svaku informaciju koja istražnim organima može pomoći u otkrivanju narko-dilera građanima će slediti nagrada.Sredstva za nagrade će biti obezbeđena od novca i imovine koja će tokom sudskog postupka biti oduzimana od pravosnažno osuđenih mafijaša, a na osnovu Zakona o organizovanom kriminalu,prenose "Press."

Efikasniji rad SBPOK-a će pomoći i zakoni koji su usvojeni protekle godine, a odnose se na borbu protiv trgovine narkoticima i organizovanog kriminala, kao i zakoni koji će se naći u proceduri tokom 2010. godine.

Novina u borbi protiv kriminala je i to što uskoro nijedan kriminalac koji počini krivično delo u zemlji čije nije državljanin neće moći ubuduće da koristi tu činjenicu kako bi izbegao zakon. Uskoro će se vršiti takozvana razmena kriminalaca, pa će svaka država isporučivati na suđenje drugoj državi onog ko je počinio krivično delo na njenoj teritoriji, bez obzira na državljanstvo.

Ovo je samo jedna od novina u radu Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je uveliko započela sa reformama po ugledu na slične službe u svetu. Veruje se da će to još više doprineti efikasnijem obračunu sa mafijašima, mada se i prošla godina po mnogo čemu može smatrati jednom od najuspešnijih u radu SBPOK-a,piše list.

Ivan Brandić, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja narkotika u SBPOK-u, u izjavi za "Press" podseća da je zahvaljujući radu ove službe prošla godina za mnoge domaće i strane narko-dilere bila baš "baksuzna."

"Tokom 2009. godine uspešno smo odradili akcije hapšenja narko-dilera u pet velikih isporuka kokaina. Uspešno smo sprečili krijumčarenje ove droge u Austriju, Nemačku i u Srbiju. Na osnovu informacija koje smo dostavili bezbednosnim službama drugih država, u nekoliko zemalja EU zaplenjeno je 780 kilograma kokaina, 25 kilograma heroina, 500 kilograma kanabisa i skoro tri miliona evra. U tim operacijama strane policije uhapsile su najmanje 55 ljudi", rekao je Brandić.

Tokom ove godine na udaru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala biće i kriminalci koji su nezakonitim poslovima stekli ogromni kapital i imovinu, najavljuju iz ove službe.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen