Sonntag, 3. Januar 2010

Smešna strana parlamenta

Cipela. Zašto je predsednica poljubila Borisa Tadića, ali ne i Dmitrija Medvedeva? I ko je, uopšte, Nada Koštunica?

Ozbiljnu i radnu atmosferu, koja je prošle godine dominirala u parlamentu Srbije, s vremena na vreme "osvežavale" su razne dosetke i postupci poslanika i skupštinskog rukovodstva.

Hroničarima skupštinskih dešavanja dugo će u pamćenju ostati cipela poslanice Srpske radikalne stranke Gordane Pop Lazić kojom je gađala potpredsednicu parlamenta Gordanu Čomić, jer je, prema njenom mišljenju, često uskraćivala pravo radikalima na repliku.

Čomićeva je u nekoliko navrata prekidala zamenika šefa poslanika SRS Aleksandra Martinovića i oduzimala mu reč, što je Pop Lazić isprovociralo da skine cipelu i baci je u pravcu Čomićeve. Cipela je završila iza leđa predsedavajuće, koja nije bila povrđena.

Incident je narednih dana punio stranice štampe i televizijske i radio emisije, a debatovalo se o marki i ceni cipele Pop Lazić, pri čemu je poslanica SRS objasnila da su jeftine i da su domaće proizvodnje.

Šef poslanika te stranke Dragan Todorović ocenio da će cipela biti "istorijska, kao što je to iračka", kojom je jedan irački novinar gađao predsednika SAD Džordža Buša.

Veliku pažnju izazvao je dodlazak ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, koji se u okviru posete Srbiji povodom godišnjice oslobođenja Beograda, 20. oktobra, obratio i srpskim parlamentarcima.

Skupštinski izveštači i danas prepričavaju mere obezbeđenja u Domu Narodne skupštine prilikom njegove posete, kada su ih, skoro u stopu, pratili pripadnici skupštinskog obezbeđenja i kroz, do tada malo poznate hodnike parlamenta, sproveli do izlaza iz zgrade, na koji inače ranije nisu ni ulazili, niti izlazili.

Toga dana, prilikom potpisivanja jednog od niza sporazuma sa ruskom delegacijom, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović poljubila se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali ne i sa Medvedevim, što dan kasnije nije propustio da iskritikuje šef naprednjaka Tomislav Nikolić. On je, naime, predsednici srpskog parlamenta zamerio što nije poljubila i Medvedeva, na šta mu je Đukić Dejanović odgovorila da njen poljubac sa Tadićem nije bio jedini i da joj je prisnija relacija sa srpskim predsednikom.

"Meni je prisnija relacija sa predsednikom naše države, a vrlo uvažavam predsednika Ruske Federacije", poručila je Đukić Dejanović Nikoliću.

Ona je u još jednom slučaju bila "glavni akter" zanimljive situacije, u kojoj je šeficu poslanika "Za evropsku Srbiju" Nadu Kolundžiju nazvala Nadom Koštunicom, što je izazvalo smeh u skupštinskoj sali, kako opozicije, tako i vladajuće većine.

Parlament prošle godine u najvećem broju slučajeva nije imao problema sa obezbeđivanjem kvoruma za rad, ali se dešavalo da zbog čestog produženja rada mnogi poslanici napuste skupštinsku salu i u njoj ostane mali broj njih. Tako je jedno prilikom, javljajući se za reč, šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor kazao da se obraća "u familijarnoj atmosferi", jer je u sali bilo svega 17 od ukupno 250 parlamentaraca.

Rad parlamenta na početku prošle godine bio je "opterećen" sukobom poslanika SRS i SNS oko vlasništva nad mandatima, što je u tom trenutku bila i glavna kočnica brže i uspešnije zakonodavne aktivnosti. Poslanici radikala i naprednjaka razmenjivali su međusobne optužbe, čak i na račun izgleda pojedinih poslanica, pa su tako radikali "primetili" da je frizura jedne poslanice SNS, koju su nazvali "sarmicama" - odavno prevaziđena.

Poslanici su vodili živu parlamentarnu diskusiju, a najviše polemika, pored modnih kritika, izazvali su zakoni o zabrani diskriminacije, o informisanju, o bezbednosti saobraćaja na putevima...

U iznošenju stavova pojedini poslanici su se dovijali na razne načine, pa je tako u raspravi o Zakonu o zabrani diskriminacije šef poslanika radikala izašao za govornicu i izvadio roze hulahop čarape i poklonio ih ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru Čipliću. "Za razliku od nekih koji su u skupštini skidali hulahopke, ja ću da vam poklonim jedne, koje će vam biti potrebne za Evropu", poručio je Todorović ministru.

U raspravi o Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić "priznao" je da tokom vožnje u automobilu ne vezuje sigurnosni pojas, a opravdanje je našao u svojim kilogramima.

Poslanik PUPS-a Đuro Perić je na jednoj od sednica kazao da je iz medija saznao da je "poznati ustaški ideolog" hrvatski pevač Tompson održao koncert u Beogradu i pitao ko je to dozvolio. Potpredsednica Čomić je odgovorila da nema potrebe za takvim pitanjem, objasnivši da koncert nije održan u glavnom gradu Srbije, nego u hrvatskom gradu Biogradu.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen