Freitag, 1. Januar 2010

SAVETI: Šta žene žele na muškarcu

Sta zene zele na muskarcu
Veličina jeste važna



Kakvo to telo žene smatraju poželjnim? Možda je najočiglednija fizička osobina koju žena traži kod muškarca upravo njegova visina.

Istraživanja neprekidno pokazuju da žene smatraju visoke muškarce privlačnima. Analizom ličnih oglasa utvrđeno je da 80 procenata žena navodi da želi da upozna muškarca koji je visok najmanje 180 cm.

Takođe je dokazano da muškarci koji u ličnom oglasu navedu da su visoki dobijaju daleko više odgovora od žena u poređenju sa onima koji taj podatak izostave.

Druga istraživanja pokazuju da žene radije biraju visoke muškarce za muževe i da stavljaju poseban naglasak na visinu pri odabiru seksualnih partnera kada je reč o vezama "na kratke staze”. Žene daju značaj visini čak i prilikom izbora davaoca sperme.

Dve studije takođe pokazuju da su nadprosečno visoki muškarci skloni da imaju veći broj devojaka sa kojima žive i više dece, što potvrđuje njihovu popularnost kada su romansa i reprodukcija u pitanju.

Pritom se čini da je logika po kojoj žene daju prednost visokim muškarcima sasvim osnovana. U zapadnim kulturama, visoki muškarci su generalno boljeg društveno ekonomskog statusa u odnosu na niske.

Dokazano je da se sa svakim dodatnim centimetrom visine godišnja plata muškarca uvećava za nekoliko hiljada funti.

Procenjuje se da muškarac visok 180 cm tokom tridesetogodišnje karijere u proseku zaradi 100,000 funti više nego muškarac čija visina ne prelazi 165 cm.

Visoki muškarci su uz to i zdraviji od niskih – a, ukoliko su policajci, ređe su izloženi fizičkim napadima od svojih nižih kolega, što ukazuje na činjenicu da visina budi poštovanje kod ostalih ljudi. Šta bi još devojka mogla poželeti?

Miris seksa

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da je žena u stanju da, bukvalno, nanjuši muškarčev genetski sklop pre nego što odluči je li on onaj pravi.

Kod žene, čulo mirisa dostiže vrhunac u vreme ovulacije, 24-voro časovnog perioda u okviru menstrualnog ciklusa u toku koga može ostati u drugom stanju.

Geni odgovorni za odbranu organizma od patogenih bakterija i virusa deo su grupe gena poznate pod nazivom glavni histocompatibilni kompleks – MHC (major histocompatibility complex). Različiti ljudi poseduju različite verzije ovih gena – a čini se da žena može imati dvostruku korist ukoliko za partnera izabere muškarca čiji su MHC geni različiti od njenih.

Verovatno je da će se kod takvog partnera naći manje sličnosti i u ukupnom genetskom sklopu te, smatrati nekog različitog privlačnim, može koristiti u sprečavanju mnogih urođenih nedostataka koji su posledica ukrštanja sa genetski bliskim srodnicima.

Druga korist leži u činjenici da će takav par najverovatnije imati decu otpornijeg imunog sistema. Najinteresantnija stvar u svemu ovome jeste to što su žene, čini se, u stanju da "namirišu” muškarca sa različitim MHC genima.

Tokom jedne poučne studije, brazilski istraživači su zamolili 29-oro muškaraca da pet dana na koži nose pamučne zavoje koji bi upijali znoj a time i miris njihovih tela.

Zatim je grupi od 29 žena dato da pormirišu svaki pamučni zavoj i ocene kvalitet mirisa na skali koja je išla od privlačnog do odbojnog.

Naučnici su putem uzoraka krvi određivali specifičan MHC kod svake žene i muškarca. Žene su nalazile da su mirisi onih muškaraca čiji je genetski kod različit od njihovog najprivlačniji. Mirisi muškaraca čiji je genetski kompleks bio sličan njihovom žene su smatrale odbojnim.

Ovako visoko razvijeno čulo mirisa ima izrazit uticaj na žensku seksualnost.

Psihološkinja Kristin Garver-Apgar izučavala je sličnost MHC gena kod 48 parova. Pokazalo se da se sa porastom sličnosti između muškarca i žene smanjuje spremnost žene da pozitivno odgovori na partnerov poziv na seks.

Žene kod kojih postoji genetska srodnost sa partnerom otkrivale su da ređe osećaju želju za seksom. Isto tako, one su pokazivale manje motivacije da seksualno udovolje partneru u odnosu na žene koje su u vezi sa muškarcima kod kojih su uočene veće genetske razlike.

Otkriveno je takođe da žene koje su u vezi sa genetski sličnim partnerima češće imaju seksualne fantazije o drugim muškarcima, naročito u najplodnijem period njihovog mesečnog ciklusa. Uz to, njihove seksualne fantazije ne ostaju samo u mislima - sklonije su neverstvu.

U formi za seks

Visina nije jedina telesna odlika muškarca koja uzbuđuje žene.

Istraživanja o sklonostima pri izboru partnera otkrivaju da žene biraju snažne, mišićave, atletski građene muškarce, bilo radi veze na duge staze, bilo radi kratkotrajne seksualne avanture. Većina žena pritom pokazuje izrazitu sklonost prema muškarcima čiji je torzo u obliku slova V (široka ramena u odnosu na kukove). Njih takođe privlači ravan stomak u kombinaciji sa mišićavim (ali ne preterano nabildovanim) gornjim torzom.

Zapravo, oba pola smatraju muškarce širokih ramena fizički i društveno dominantnijim. Ovo nam može dati ključ za razumevanje mehanizma privlačnosti, budući da žene ne smatraju poželjnima muškarce za koje se čini da bi lako mogli dopasti pod dominaciju drugih muškaraca. Muškarci čija su ramena proporcionalno izrazito šira od kukova stupaju u seksualne odnose vrlo rano, u 16-oj godini ili ranije. Imaju veći broj seksualnih partnera u odnosu na njihove prijatelje uskih ramena, ali, budite oprezni, skloniji su aferama dok su u vezi.

Takođe, oni su ti koje će žene, koje su već u vezi, radije birati za malo akcije sa strane. Naučnim istrastraživanjem je, međutim, dokazano da muškarci precenjuju stepen mišićavosti koji, po njima, žene smatraju poželjnim, pretpostavljajući da treba napumpati mišiće i isklesati pločice kako bi se učinili privlačnima.

Slike nabildovanih muškaraca su svakako pothranile mušku zabludu o tome šta zapravo žene smatraju seksualno najpoželjnijim, baš kao što su i rasprostranjene fotografije nemoguće mršavih manekenki navele žene da preuveličaju stepen mršavosti koji muškarci smatraju najprivlačnijim. U jednom istraživanju upoređivan je stepen mišićavosti muških tela...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen