Montag, 30. November 2009

EU ukinula vize za građane Srbije (video zapis)

EU ukinula vize za građane Srbije (Video snimak)

Beograd, Brisel -- Evropska unija ukinula je danas vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije i ta odluka stupa na snagu 19. decembra.
Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU na sastanku u Briselu usvojili su dopunu Regulative 539/2001 kojom se državljani te tri zemlje stavljaju na "pozitivan šengenski spisak" što, znači da će biti "izuzeti od obaveze vađenja viza" za zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske.

Odluka se odnosi na građane Srbije, osim žitelja s prebivalištem na Kosovu, kao i Crne Gore i Makedonije, odnosno one koji imaju biometrijske pasoše.

Oni će u turističke ili slične svrhe moći bez viza da borave u zemljama EU najduže tri meseca, tokom svakih pola godine.

Švedski ministar za migracije i politiku azila Tobijas Bilstrom izjavio je da je odluka o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije za putovanja u zemlje EU od velike je važnosti za dalji razvoj odnosa između ovih država i Unije.

"Građani ovih država koji žele da proslave Božić s prijateljima i rođacima u zemljama šengenskog prostora sada mogu to da učine bez viza", poručio je švedski ministar, čija zemlja predsedava EU, navodeći da su ovom odlukom ojačale veze između ove tri države i Unije.

"Iščekujem dan kada ćemo moći istu odluku da donesemo i za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu", dodao je Bilstrom.

U Briselu boravi predsednik Srbije Boris Tadić, a u delegaciji su i ministri unutrašnjih poslova i pravde Ivica Dačić i Snežana Malović, čiji resori su obavili najveći deo posla na ispunjavanju zahteva za ukidanje viza.

Štiglmajerova: Zemlje su zaslužile ovo odluku

Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer kaže da su Srbija, Crna Gora i Makedonija zaslužile ukidanje viza jer su u veoma kratkom roku ispunile skoro 50 reformi.

"Niko nije očekivao da će države biti sposobne da sprovedu sve ove reforme u roku od godinu i po dana, ali one su to uradile i sada će biti nagrađene. Najvažnije je da je ovaj proces pokazao da kada postoje jasni uslovi i jasan cilj i nagrada, u ovom slučaju veoma sočna šargarepa, sistem uslovljavanja od strane EU sasvim dobro funkcioniše”, ocenjuje Štiglmajerova.

“Takođe je važno da će građani ove tri zemlje sada imati mnogo pozitivniji stav prema EU, sada imaju osećaj da su željeni i verujem da će to olakšati vladama tih zemalja da sprovedu i neke manje popularne reforme", očekuje ona.

Aleksandra Štiglmajer, međutim, upozorava da ocenjivanje još nije završeno.

"Verujem da će EU veoma pažljivo posmatrati kako se vizna liberalizacija primenjuje u praksi. Zato je važno da građani ove tri zemlje ostave dobar utisak na EU i građane Unije, a za vlade je važno da nastave sa ispunjavanjem mape puta”, poručuje ona.

“U suprotnom EU će reći ovo je greška i to bi imalo loše posledice, posebno kada je reč o budućnosti daljeg širenja Unije i odnosima sa ovim zemljama", upozorava Štiglmajerova.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen