Montag, 30. November 2009

Poslednji korak ka ukidanju viza

Poslednji korak ka ukidanju viza

Beograd, Brisel -- Savet ministara unutrašnjih poslova i pravde EU danas donosi odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije i to od 19. decembra.


Putovanja u Evropsku uniju ubuduće bez viza (FoNet, arhiva)

U Briselu će boraviti predsednik Srbije Boris Tadić, koji će razgovarati sa najvišim evropskim funkcionerima. U delegaciji Srbije su i ministri unutrašnjih poslova i pravde Ivica Dačić i Snežana Malović, čiji resori su obavili najveći deo posla na ispunjavanju zahteva za ukidanje viza.

Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer kaže da su Srbija, Crna Gora i Makedonija zaslužile ukidanje viza jer su u veoma kratkom roku ispunile skoro 50 reformi.

"Niko nije očekivao da će države biti sposobne da sprovedu sve ove reforme u roku od godinu i po dana, ali one su to uradile i sada će biti nagrađene. Najvažnije je da je ovaj proces pokazao da kada postoje jasni uslovi i jasan cilj i nagrada, u ovom slučaju veoma sočna šargarepa, sistem uslovljavanja od strane EU sasvim dobro funkcioniše”, ocenjuje Štiglmajerova.

“Takođe je važno da će građani ove tri zemlje sada imati mnogo pozitivniji stav prema EU, sada imaju osećaj da su željeni i verujem da će to olakšati vladama tih zemalja da sprovedu i neke manje popularne reforme", očekuje ona. Aleksandra Štiglmajer međutim upozorava da ocenjivanje još nije završeno.

"Verujem da će EU veoma pažljivo posmatrati kako se vizna liberalizacija primenjuje u praksi. Zato je važno da građani ove tri zemlje ostave dobar utisak na EU i građane Unije, a za vlade je važno da nastave sa ispunjavanjem mape puta”, poručuje ona.

“U suprotnom EU će reći ovo je greška i to bi imalo loše posledice, posebno kada je reč o budućnosti daljeg širenja Unije i odnosima sa ovim zemljama", upozorava Štiglmajerova.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen