Montag, 9. November 2009

Bil Klinton: Evropa nije pomogla BiH

Klinton: Evropa nije pomogla BiH

Ljubljana -- Bivši predsednik SAD Bil Klinton poverio je svom prijatelju da je BiH ostala bez prave pomoći zbog straha Evrope od muslimanske države na svojoj teritoriji.

Istoričar Tejlor Branč, lični prijatelj Bila Klintona, objavio je knjigu u kojoj je naveo i mnoge njihove razgovore, među kojima su i reči Bila Klintona, koji je u to vreme bio predsednik SAD, da je za balkansku regiju bitna jedna tema, a to je položaj Bosne i Hercegovine tokom rata po raspadu Jugoslavije, prenosi slovenački portal 24ur.

Klinton je Branču rekao i da je BiH ostala bez prave pomoći zbog straha Evrope od formiranja muslimanske države na njenoj teritoriji, navodeći da su i u SAD bila podeljena mišljenja oko toga da li da se SAD neposredno umeša u rat u BiH ili ne.

Tada su vojni stručnjaci savetovali da se ne preduzmu avionski napadi i borba na zemlji.

Klinton je Branču priznao i da su saveznici u Evropi blokirali predloge SAD da se BiH tada ukine embargo na uvoz oružja, "jer bi više oružja značilo i više prolivanja krvi", ali Klinton je naveo da se zapravo radilo o evropskom stavu da bi BiH kao muslimanska država bila "neprirodna" unutar Evrope, otkrivši i da je tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran čak otvoreno rekao da Bosna ne spada u Evropu.

Izvor: B92

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen