Sonntag, 8. November 2009

Film: Amelia

Film: Amelia


Žanr: Drama

Scenario: Ronald Bass (Rain Man, 1988.), Anna Hamilton Phelan (Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey,

Režija: Mira Nair (Monsoon Wedding, 2001.)

Glavne uloge:
Hilary Swank, Richard Gere, Ewan McGregor, Christopher Eccleston, Mia Wasikowska

Godina proizvodnje: 2009

Zemlja porekla: SAD / Kanada

Trajanje:
111 min


Defying The Impossible. Living The Dream.

Sinopsis:
Nakon što je postala prva žena koja je preletela Atlantik, Amelia (Hilary Swank) se nalazi u novoj ulozi američke junakinje - legendardne "boginje svetla" poznate po svojoj ogromnoj harizmi. Ipak, i pored svetske slave, ova izuzetna žena se nikada nije promenila. Ona je postala inspiracija za svakojake ljude, od Prve dame Eleanor Roosevelt (Cherry Jones) do muškaraca koji su joj bili najbliži srcu: njen suprug, promoter i izdavački magnat George P. Putnam (Richard Gere) i dugogodišnji prijatelj i ljubavnik, pilot Gene Vidal (Ewan McGregor). U leto 1937. godine, Amelia je krenula na najodvažniju misiju: solo let oko sveta za koji su ona i George predvideli da će, bez obzira na ishod, postati jedno od putovanja o kojima će se najviše pričati.

IMDB ocena: 5.9/10

Datum svetske premijere:
23. oktobar 2009. (SAD, Kanada)
Datum domaće premijere: ?

Trivija:
- Gene Vidal (glumi ga Ewan McGregor), za koga se smatralo da je imao romantičnu aferu sa Earhartovom (kao što je u filmu i prikazano), imao je samo jedno dete, Gorea Vidala (glumi ga William Cuddy). Gore je na kraju odrastao i postao poznat kao kontroverzan, ali uspešan pisac, scenarista i politički aktivista.
- U filmu je prikazano kako je Earhartova završila na trećem mestu u prvom ženskom vazduhoplovnom takmičenju od Santa Monike do Klivlenda 1929. godine, ali ne objašnjava zbog čega. Naime, na poslednjem zaustavljanju u trci do Klivlenda, Earhartova i njena prijateljica Ruth Nichols bile su na prvom mestu. Nicholsova je uzletela pre Earhartove, međutim, njena letelica je pri uzletanju zakačila traktor i prevrnula se. Umesto da uzleti, Earhartova je otrčala do Ruthinog aviona kako bi je izvukla na bezbedno. Tek kada se uverila da Nicholsova nije ozbiljno povređena, ona je uzletela i završila na trećem mestu zbog kasnog uzletanja.

Nagrade:
Najbolja glumica (Hilary Swank), 2009 Hollywood Film Festival



KOMENTARISITE FILM OVDE
Na linku NEMA stream, samo informacije o filmu

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen