Freitag, 27. November 2009

Gordana Pop-Lazić cipelama gađala u Skupštini Gordanu Čomić

Gordana Pop-Lazić cipelama gađala u Skupštini Gordanu Čomić

Posle polivanja vodom i čupanja mikrofona, radikali su juče u Skupštini Srbije patentirali još jedan oblik obračunavanja sa protivnicima - bacanje cipela na predsedavajućeg.

U ovoj „sportskoj disciplini“ istakla se poslanica SRS-a Gordana Pop-Lazić, a pokretna meta joj je bila potpredsednica parlamenta Gordana Čomić iz DS-a. U incidentu niko nije povređen, osim ugleda parlamenta.
Iznervirana zbog oduzimanja reči njenom stranačkom kolegi Aleksandru Martinoviću u žustroj raspravi o autonomiji Vojvodine, Pop-Lazićeva je izula obe cipele i zafrljačila ih prema mestu predsedavajuće. Prva cipela je otišla suviše levo od Čomićeve, a druga je bila, prema oceni radikala Zorana Krasića, čist podbačaj.
- Nisam ni želela da je pogodim ili povredim. Ovo je benigni i simbolički način da iskažem protest protiv tretmana koji poslanici SRS-a imaju u parlamentu. Dobro je da cipele nisu imale visoku štiklu kao „miju miju“, koje nosi Slavica Đukić-Dejanović, a i nisu toliko skupe. Ove nisu ništa naročito, obične su sa gumenim đonom - objašnjava za „Alo!“ Pop-Lazićeva. Ona priznaje da je unapred smislila da ovako protestuje.

- Ništa ne radim instinktivno, već sa namerom. Zato je nisam ni pogodila, iako sam to bez problema mogla da uradim. Uverena sam da će ove cipele jednog dana vredeti i više nego haljina Merilin Monro - kaže Pop-Lazićeva, koja je posle ovog incidenta isključena sa sednice i kažnjena sa 32.000 dinara.
Pošto je imenjakinji izrekla meru udaljenja sa sednice, Gordana Čomić je zamolila obezbeđenje da joj vrati „predmet, a verujem da su to cipele“. Pošto je Pop-Lazićeva odbila da napusti salu, sednica je nakratko prekinuta.
Mada se na dami neprimeren način ponela prema koleginici u parlamentu, Pop-Lazićeva ne očekuje da će između nje i Čomićeve biti nesporazuma u privatnoj komunikaciji.
- Dosad smo sasvim pristojno razgovarale i ja nameravam da joj se i ubuduće javljam i razgovaram sa njom. Ako ona to ne želi ili planira da me tuži, što se mene tiče, i to je u redu - navodi bacačica cipela.
Na pitanje šta bi uradila da joj je obuća bila zaplenjena, Pop-Lazićeva kaže da bi se snašla i da bi joj nove cipele donela ćerka.
- Ma nije to problem, pa toliki ljudi u Srbiji su bosi i goli. Preživela bih i to - odmahuje naša sagovornica.
Incidentu je prethodila rasprava o tome ko je potpisnik pisma Sinoda SPC, čiji su sadržaj radikali prekjuče pročitali u parlamentu, a potom ga je vladika bački Irinej demantovao. Dok je poslanik radikala Aleksandar Martinović pokušao da objasni odakle mu informacija da Sinod stoji iza tog pisma, predsedavajuća mu je oduzela reč zbog zloupotrebe poslovnika, a potom ju je Pop-Lazićeva „počastila“ cipelama.
Lider LSV-a Nenad Čanak smatra da je autor akcije „cipelom na Skupštinu“ isti kao i onaj ko je organizovao akciju „patike za Kosovo“, što je uvod u akciju „čizmom na demokratiju“.
- Tražićemo od nadležnih organa da preispitaju zašto je dozvoljen rad stranke koja ne samo da opstruiše parlamentarizam u Srbiji, nego i napore roditelja širom regiona da decu nauče lepom ponašanju - poručio je Čanak.
Šefica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija ocenila je da su radikali ovim gestom želeli da usijaju atmosferu u parlamentu, jer „nemaju nikakve argumente u raspravi o statusu Vojvodine“. Lider naprednjaka Tomislav Nikolić izjavio je da ne opravdava ni ponašanje Pop-Lazićeve, ali ni Čomićevu, jer provocira takvo ponašanje. Nikolić je rekao da i sam ima primedbe na rad Čomićeve, koja „ima potrebu da govori više od onoga koji se javio za reč i stalno zloupotrebljava govornicu da eliminiše govornika“.


Čomićeva ko Buš

Krajem 2008. irački novinar Muntazer al Zaidi preko noći je postao zvezda jer je na konferenciji za novinare cipelom gađao tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša. Ta cipela je na internet aukciji dostigla astronomskih 10 miliona dolara.


Bosi u salu

Pop-Lazićeva je juče bila glavna zvezda radikala, a njen postupak naišao je na opšte oduševljenje u njihovom poslaničkom klubu.
Šef radikala Dragan Todorović smislio je za novinare i vic.
- Nezvanično mogu da vam kažem da Gordana Čomić radi na izmenama poslovnika. Čuo sam da će da tražiti od poslanika da se izuvaju pre ulaska u salu - našalio se Todorović.


Ćerka dojavila za sniženje

Pop-Lazićeva kaže da je crne lakovane cipele nedavno kupila za „samo“ 9.000 dinara.
- Na dojavu ćerke, pazarila sam ih sa popustom od 20 odsto - otkriva ona. Ćerka Neda, koja je dotrčala u poslanički klub da mami pruži podršku, kaže da je ponosna na njen postupak.
- Dobro je da jutros nisi obula ove moje čizme - našalila se Neda, grleći majku.

POGLEDAJTE VIDEO VEST O TEMI OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen