Montag, 9. November 2009

Očekuje se povećanje vodostaja u istočnoj Srbiji

Očekuje se povećanje vodostaja u istočnoj Srbiji
Ministar Rasim Ljajić obišao poplavljene opštine i obećao kratkoročnu i dugoročnu pomoć postradalima



U zapadnoj Srbiji nabujale reke počele su da se smiruju, njihov vodostaj od juče opada, ali se u istočnoj Srbiji očekuje povećanje vodostaja, upozorio je juče načelnik sektora za vanredne situacije u MUP-u Srbije Predrag Marić, prenela je Beta.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je da će Vlada Srbije pomoći u saniranju šteta na poplavljenim područjima On je tokom obilaska opština Sjenica, Užice, Požega i Arilje, u više navrata, rekao da će Vlada Srbije uplatiti jednokratna novčana sredstva svim porodicama koje su pretrpele velike štete ali i da će biti preduzete dugoročne mere za uređenje tokova reka koje se izlivaju iz korita posle obilnih kiša.

Pošto je pobesnela reka Grabovica, kako je javila naša dopisnica Slavka Bakračević, od centra Sjenice začas napravila jezero, već juče se prijavilo oko 120 porodica kojima je povodanj naneo štetu.

Ministar Ljajić je posle obilaska poplavljenog dela Sjenice rekao da će Vlada Srbije pomoći svim ugroženim porodicama jer se uverio da je „situacija na terenu mnogo gora nego što se očekivalo”.

Prema njegovim rečima, u tome će se angažovati i Crveni krst. Tokom boravka u Sjenici Ljajić je naglasio da će biti preduzete i hitne dugoročne mere za uređenje kompletnog sliva reke Grabovice koja protiče kroz ovaj glas.

O hitnim i dugoročnim merama, ministar Ljajić je govorio i tokom posete Užicu, javio je naš dopisnik iz ovog grada Branko Pejović. Jedan vlasnik ribnjaka iz ovog kraja požalio se ministru Ljajiću da je pretrpeo štetu od 500 do 600 hiljada evra.

I dok se situacija u zapadnoj Srbiji smiruje, u pripravnost su stavljene vatrogasno-spasilačke jedinice u istočnoj Srbiji, pošto se očekuje povećanje vodostaja na tom području, upozorio je juče načelnik sektora za vanredne istuacije u MUP-u Srbije Predrag Marić, prenela je Beta.

Prema Marićevim rečima, u zapadnoj Srbiji je „i dalje veliki deo obradivih površina i poljoprivrednog zemljišta pod vodom, što će dodatno otežati celu situaciji i učiniti štetu velikom”, ali ohrabruje to što je voda iz gradskog vodovoda preksinoć počela da stiže u Požegu i Arilje, tako da su vatrogasno-spasilačke jedinice povukle svoje cisterne. Kod mesta Prijanovići kod Požege, bujica je zatrpala krak lokalnog puta drvećem, granjem i zemljom, zbog čega su intervenisale vatrogasno-spasilačke jedinice iz Požege, a na teritoriji opštine Kraljevo, bio je prekinut saobraćaj na lokalnom putu Miločaj–Sirča, koji obezbeđuje policija.

Na području opština Sjenica, Novi Pazar, Užice, Požega i Arilje poplave su pričinile ogromnu materijalnu štetu, a oštećeno je oko 340 kuća, izjavio je juče u Arilju ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Poplavljeno je i oko 1.500 hektara oraničkih površina, a oštećeno oko 25 raznih drugih objekata – poslovnog prostora i radionica.

Tačna visina štete još se ne zna, ali je mnogo veća nego što je prvobitno procenjivano.

IZVOR: SJENICA.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen