Donnerstag, 19. November 2009

SRBIJA: Korak po korak do Evrope

Korak po korak do Evrope

Beograd -- Srbija ispunila sve uslove za viznu liberalizaciju i njeni građani bi od 19. decembra trebalo slobodno da putuju Evropom, ocenio je Žak Baro potpredsednik EK.

Potpredsednik Evropske komisije Baro, zadužen za pitanja pravosuđa, sloboda i bezbednosti, u čijoj nadležnosti se nalazi i vizni dosije, je u intervjuu "Večernjim novostima“ čestitao građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije na viznoj liberalizaciji i pohvalio ostvareni napredak u reformama.

"Predložiću, dakle, ministrima unutrašnjih poslova i pravosudja, koji će se sastati 30. novembra, da vize budu ukinute... Verujem da oko toga neće biti problema. Sve je odlično pripremljeno i eksperti zemalja članica EU mogli su da se uvere da su postavljeni uslovi ispunjeni", kazao je Baro.

Baro je pozdravio i ostvarene rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji."

"Napredak je ostvaren i sada treba nastaviti tim putem. Sudska reforma je dobro počela, naročito reforma procedure u okviru krivičnog zakona. No, napori sada moraju da budu nastavljeni jer smo sa poslednje dve članice koje su ušle u Evropsku uniju imali teškoća", primetio je Baro.

Potpredsednik Evrospke komisije je, takođe, poručio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ključni element za evropske integracije zapadnog Balkana.

On je, u tom kontekstu, rekao da je za Srbiju, u pocesu podnošenja zahteva za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju najbolje da bude sledi uobičajeni postupak i da ničemu ne bi služilo preskakati etape.

Baro nije, međutim, mogao da kaže da li može da bude ostvaren zahtev Grčke i Italije da zemlje zapadnog Balkana u EU uđu do 2014. godine, pošto "sve zavisi od uloženih napora".

"Sve je moguće.No, u tom slučaju napori moraju da budu zaista značajni", zaključio je on.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen