Donnerstag, 26. November 2009

Svi osudjenici na 40 godina: Najopasniji srpski robijaši!

Ko je sve u srbiji osuđen na 40 godina zatvora
Svi osuđenici na 40 godina: Najopasniji srpski robijaši!

Posle ukidanja smrtne kazne 2002. godine, na maksimalnu kaznu osuđeno 80 osoba lNa 40 godina zatvora osuđene ubice premijera Đinđića Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović, ubice dece Mališa Jevtović, Milinko Kušić i Dragan Nikolić

U Srbiji je od 2002. godine, kada je ukinuta smrtna kazna, osuđeno više od 80 osoba na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora! Među osuđenicima su ubice premijera Đinđića Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, ubice dece Mališa Jevtović, Milinko Kušić i Dragan Nikolić Čombe. Na 40 godina robije osuđen je nedavno i Boban Mitić iz Vranja, koji je ubio svoju ženu, dvoje dece i taštu!

Posle pravosnažnih presuda, osuđenici na najtežu kaznu odlaze uglavnom izdržavanje kazne u zatvore u Požarevcu i Mitrovici.

Poseban režim u zatvoru

- Za ove osuđenike postoji poseban režim u zatvoru. Recimo, u Požarevcu oni se smeštaju u peti paviljon. Pravo na primanje paketa i poseta ograničeno im je na jednom mesečno. Pravo na neke povlastice dobijaju tek posle deset godina zatvora ili izdržane četvrtine kazne, i to ukoliko su imali dobro vladanje. Najteži osuđenici hrane se u zatvorskoj trpezariji i idu u šetnju sa ostalim zatvorenicima iz grupe. Tek posle odležane polovine kazne, imaju pravo da traže smanjenje kazne - kaže sagovornik iz srpskog pravosuđa, i dodaje:

- Sa osobama koje su osuđene na 40 godina zatvora rade pedagozi i psiholozi. Većina je prvih nekoliko godina u depresiji i sklona samoubistvu, jer su svesni šta ih čeka. Pokušavamo na razne načine da im pomognemo.

Fakti

- Smrtna kazna u Srbiji je ukinuta novembra 2001, a kazna od 40 godina zatvora uvedena je 1. marta 2002. godine

- Prvi zatvorenici u Srbiji koji su počeli da služe kaznu od 40 godina zatvora bili su nekadašnji osuđenici na smrt

- U 2007. u Srbiji su bila 62 osuđenika na 40 godina zatvora, a prošle godine taj broj premašio je 70


Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović početkom ove nedelje pravosnažno su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, pošto je Vrhovni sud odbio žalbe njihove odbrane. Ova presuda je konačna i na nju nema prava žalbe.

Okružni sud u Beogradu je u ponovljenom suđenju osudio u utorak Mališu Jevtović (35) na 40 godina zatvora zbog ubistva trogodišnje devojčice. Jevtović je 17. jula 2005. u Zvezdarskoj šumi silovao Katarinu Janković i naneo joj povrede od kojih je preminula.

Na osnovu izvedenih dokaza, sud je utvrdio da je Mališa na svirep način naneo teške povrede trogodišnjoj devojčici. On je 48 sati nanosio povrede, tešku patnju, bol i seksualno se iživljavao nad detetom. - rekao je sudija. Pored Jevtovića, na 37 godina zatvora osuđena je i Katarinina majka Ana Filipović (29) zbog pomaganja u ubistvu.

Najveći srpski zločinci osuđeni su na maksimalne kazne uglavnom zbog ubistva i silovanja dece ili članova porodice. Prvi koji je osuđen na 40 godina zatvora bio je Goran Ilić (41) iz sela Parcani kod Sopota. Ilić je u Okružnom sud u Beogradu 30. maja 2002. osuđen na najtežu kaznu jer je 4. aprila 2001. silovao i ubio Dušicu Ilić (15).

Na 40 godina zatvora u Okružnom sudu u Beogradu osuđen je i Dragan Nikolić Čombe (44) zbog ubistva Tamare Ivanović (13) i silovanja devojčice S. N. (11). On je je 21. novembra 2005. u blizini železničke stanice u Batajnici ubio Tamaru, kada je devojčica prišla da mu pruži pomoć jer je pao. On joj je tada kuhinjskim nožem zadao 15 smrtonosnih uboda u leđa i grudi. Nikolić je osuđen i za obljubu i protivprirodni blud nad jedanaestogodišnjom S. N.

Mitić pobio celu porodicu

Milinko Kušić (61) iz Ivanjice osuđen je prošle godine u Okružnom sudu u Užicu na 40 godina robije zbog svirepog ubistva Miroslava Bogdanovića (13) u maju 2008.

- Kušić je u Trešnjevici kod Arilja ubio dečaka da bi se osvetio dečakovoj majci, bivšoj ljubavnici koja ga je ostavila - rekao je sudija Ljubiša Radulović.

Boban Mitić (35) iz Rataja kod Vranja osuđen je u junu ove godine na maksimalnu kaznu zbog ubistva sina Lazara (4), ćerke Anđele (2), supruge Suzane (25) i tašte Sunčice Ristić (47). Mitić jer je 16. marta 2008. u selu Nikolinci izvršio četvorostruko ubistvo.

Dejan Milenković (48), zvani Mali Bagzi, iz Ćuprije, osuđen na maksimalnu kaznu za svirepo dvostruko ubistvo Miljke (57) Pavlović i njenog sina Radiše (38), počinjeno 15. novembra prošle godine u Banji Vrujci.




Jedina Žena osuđena na 40 godina zatvora

Olivera Krsmanović (26) prva je žena u Srbiji koja je osuđena na 40 godina robije. Ona je u Okružnom sudu u Beogradu osuđena na maksimalnu kaznu zbog svirepog i podmuklog ubistva taksiste Nezira Šišića iz Borče i radnika benzinske pumpe u Čačku Zorana Radovića u aprilu 2005, kao i opiranja hapšenju i posedovanja ilegalnog oružja i droge.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen