Dienstag, 5. Januar 2010

Oštre reakcije Novog Pazara protiv uredbe vlade o regionima

NOVI PAZAR - Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je danas od Vlade Srbije zatražilo izmenu Uredbe o statističkim regionima, usvojene 24. decembra prošle godine.

Kako je saopšteno posle današnje sednice Izvršnog odbora BNV, uredbom vlade područje Sandžaka je podeljeno između dva statistička regiona - Centralne Srbije, kojem pripadaju Novi Pazar i Tutin, i Zapadne Srbije, u kojem su Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

"Na taj način dovedeno je u pitanje delotvorno, efikasno i zadovoljavajuće ostvarivanja manjinskih prava", navodi se u saopštenju Veća.
Dodaje se i da je Vladi Srbije upućen zahtev da se na prvoj sledećoj sednici usvoje izmene Uredbe kako bi šest sandžačkih opština, u kojima živi značajan broj Bošnjaka, bile u sastavu istog regiona.
Izvršni odbor BNV je pozvao i poslanike svih partija u Skupštini Srbije da podrže taj zahtev.

Deklaracija o autohtonosti Bošnjaka

Izvršni odbor bošnjačkog nacionalnog saveta usvojio je polovinom 2009. godine Deklaraciju o položaju Bošnjaka u Srbiji, u kojoj se navodi da su sandžački Bošnjaci deo bošnjačkog nacionalnog korpusa, sa Bosnom i Hercegovinom kao matičnom državom, i da je njihov nacionalni identitet i autohtonost na području Srbije nesporan.
"Država Srbija i njene ustanove u prethodnih nekoliko godina uložili su značajane napore na poboljšanju i unapređenju položaja i prava Bošnjaka u Srbiji", navodi se u Deklaraciji.

"Radi što efikasnije i delotvornije realizacije...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen