Donnerstag, 26. November 2009

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Svaka treća žena žrtva

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Svaka treća žena žrtva
Porodično i nasilje nad ženama su problemi cijelog društva:

Aktivistice Fondacije Cure danas su uličnom akcijom u Sarajevu obilježile početak kampanje 16 dana aktivizma i 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Na štandu postavljenom ispred Katedrale, Cure su dijelile informativne materijale, te sa građanima razgovarale o nasilju i načinima zaštite od njega.

- Kampanja želi podstaći braniteljice ljudskih prava i sve druge zainteresovane osobe da daju vlastiti doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, rekla je aktivistica Fondacije Cure Taida Horozović.

Ona smatra da se zakoni koji štite od nasilja u našoj zemlji dosta sporo implementiraju, ali da na njima treba i dalje insistirati.

- Nema statističkih podataka o slučajevima nasilja na nivou BiH. Evidentno je, međutim, da se nasilje sve više prijavljuje, što je pozitivan znak da je promocija ženskih ljudskih prava i zakona koji ih garantiraju doživjela određen uspjeh, naglasila je Horozović. - Ženska prava, generalno, na nezavidnom su nivou, jer na mjestima odlučivanja ne vidimo žene.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen