Dienstag, 5. Januar 2010

Jovana Tipšin - Biografija - Diskografija

Jovana Tipšin

rodjena je 22.12.1976 god. u Beogradu, odrasla je u višeclanoj porodici sa roditeljima, četiri sestre i tri brata. Osnovnu i srednju frizersku školu kao i solo pevanje završila je u Beogradu.

Prvi put zapevala je u devetoj godini kod brata na svadbi. Od svoje desete godine učestvuje na više audicija na kojima osvaja prve nagrade. Zatim osniva svoj "BEND" sa kojim gostuje po raznim diskotekama i restoranima.
Jedan od njenih omiljenih restorana je "Topciderska noć" gde je i najviše gostovala. Nakon toga dolaze koncerti za humanitarne svrhe ....

Prvi album izdala je 1994. godine u svojoj 14. godini za PGP-RTS pod nazivom: "Drugarice za kasne sate" sa koje su se izdvojile pesme "Sve tuđe suze", "Narandža na stolu" ,"Burma od zlata". Snimila je par spotova. Te iste godine proglašena je za otkrice godine.
Saradnici na prvom albumu bili su: Dragan Brajović koji je uradio sve melodije i napisao sve tekstove, dok je aranžmane uradio Zoran Tutunović.
U jedan intervju na pitanje zasto gospodin koj je pozajmio novac za prvi album više forsira njenu koleginicu Mimu (Kristina Rozić), kojoj je takodje pomogao da izda prva dva albuma, Jovana je odgovorila da je vreme pokazalo da je u grešnu osobu više investirao ali da je ona nastavila sama i postigla mnogo više.
Sledeće 1995 godine dok je njena koleginica vredno promovisala svoj novi album Jovana je diskografski pauzirala i spremala se za nove pobede.Naredne godine za izdavačku kuću "ZaM" izdaje svoj drugi album pod nazivom "Ne zaboravi me", ujedno stvarajući svoju ličnu kartu upravo pesmom "Ne zaboravi me" koja je postala Mega Hit. Nakon ove pesme Jovana je postala poznata po obradama Grčkih pesama.
Nastavila je saradnju sa Draganom Brajovićem, ali za ovaj album saradjivala je i sa Perom Stokanovićem, dok je aranžmane uradio Srđan Jovanović-Srki Boy. Za pesme "Ne zaboravi me" i "Dala sma ti ljubav" uradila je video spotove.Saradnja sa Brajovićem i Srky Boy-a je nastavljena i za sledećii album, uradili maltene ceo album koji je izdala 1997 godine takođe za "ZaM" pod nazivom "Jovana & Srki Boy". Sa albuma su se izdvojile dosta pesama koji su često bili promovisani u zamovim emisijama, dok za naj upečatljiviju pesmu koja je opet bila Grčka obrada "Ruza puna trnja" bio je snimljen i video spot.

1998 godine sa već dobro uigranom ekipom ponovo stvorila je nove hitove i opet obradila par Grčkih pesama. Opet najupečatljivije i najtraženije pesme su bile obrade "Idi Idi", " Neka vide svi (Hajde, hajde)" i "Više nisi moj". Album je dobio i svoje licencirano izdanje za Bugarsko trziste.Peti album je nosio naziv "Ja te jos volim" izašao je 2000 godine takođe za "ZaM". Jovana je sa svojom već prepoznatljivom ekipom napravila još jedan uspešan album koji je bio osvežen sa dva nova saradnika Milićem Vukasinovićem i Draganom Kojićem Kebom kao i duetskom pesmom sa Kemalom Malovčićem.
Duet "Senke" je obeležio ovaj album, dok je za pesmu "Sudnji dan" bio urađen i video spot.
2002 godine dobija dva "zlatna miktofona" u Banjaluci za duet godine sa Kemalom Malovčićem za pesmu "Senke" i za najposecenije nastupe u BIH.Tri godine diskografske pauze bile su okončane sa albumom "Gen za ljubav" koji je Grand Produkcija objavila u 2003 godini. Prvi put u karijeri sarađivala je sa Marinom Tucaković i još nekim autorima. Veoma zanimljivo je bilo i to što joj je čak jednu pesmu radio i čovek koji je bio zaslužan za poznate pesme Dina Merlina. Za pesmu "Gen za ljubav" po kojoj album nosi naziv bio je urađen i spot.2005 godine na tržištu se pojavljuje album "F.L.E.R.T" takođe za Grand produkciju. U Grandovim emisijama pored novih pesama promovisala je i novi stajling, po prvi put u karijeri nije bila plavuša. Pored redovinih saradnika, Braja i Dejan Abadić, po prvi put sarađuje sa B. Samardžića i Z. Vasilića. Iako par pesama dobro prolaze kod publike Jovana...

KOMPLET BIOGRAFIJA I DISKOGRAFIJA OVDE

izvor: F-Ton /by DejanV

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen