Montag, 4. Januar 2010

Otvaranje najviše zgrade na svetu

Najviša zgrada na svetu, Burdž Dubai, visoka 820 metara sa 160 spratova, biće otvorena u ponedeljak.Ovime Dubai pokušava da pozitivno započne novu nakon sumorne 2009. godine.

Burdž (toranj) Dubai, čije je otvaranje odlagano dva puta, jer je izgradnja počela 2004, mnogi označavaju kao prekretnicu za duboko zaduženi emirat, koji traži nove rekorde, preneo je Rojters.

Dubai, jedan od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je reputaciju kreirajući veštačko ostrvo u obliku palme i zatvoreno skijalište usred pustinje.

Posle šest godina ekonomskog buma, Dubai je globalna ekonomska kriza ozbiljno uzdrmala i dovela ga skoro do bankrota, kada su hiljade poslova i projekata, vrednih milijarde dolara uzdrmani ili su propali.

Neki analitičari su se pitali da nije i toranj na prodaju kako bi se smanjio dug od 80 milijardi dolara.

Međutim, uprkos finansijskoj krizi, gotovo svih 1100 stambenih i poslovnih jedinica u ovom megasoliteru je prodato.

Prema najavama arhitekata, vlasnici stanova kojima se ne sviđa spoljni svet neće više nikada u životu morati da se spuste ispod 108. sprata jer je Toranj Dubai grad za sebe.

Kada bi se na vrh nebodera Tajpej 101, do sada najvišeg na svetu, postavio Ajfelova kula, zajedno bi jedva dostigli visinu Burdž Dubaija.

Svečano otvaranje tornja najavljuje se kao “društveni događaj sezone”.

Hoteli u Dubaiju su popunjeni zbog otvaranja tornja, širom grada organizovane su posmatračnice s kojih će spektakularni vatromet biti odlično vidljiv, a za bezbednost gotovo šest hiljada gostiju brinuće se hiljadu policajaca raspoređenih oko zgrade.

"Burdž Dubai je blistav uspeh građevinasrtva, ali i simbol novog, prosperitetnog, dinamičnog i uspešnog Bliskog istoka", izjavio je šeik Mohammed bin Rašid al-Maktoum, vladar Emirata Dubai.

Kriza će kad-tad proći, kaže šeik, ali Burdž Dubai zauvek ostaje najveća zgrada na svetu.
 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen